Ekonomi

Mehmet Şimşek: Vergi tabanını genişleteceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Ocak ayındaki olağan toplantısında konuştu. Şimşek, “Orta Vadeli Program’ın (OVP) temel amacı fiyat istikrarıdır. Fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sektör değildir.”

Bakan Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Fiyat istikrarı neden? Kaynakların spekülatif alanlar yerine nitelikli sanayi ve üretim alanlarına aktif olarak yönlendirilmesi için fiyat istikrarı gerekiyor. Türkiye geçen yıl vatandaşlarımızın talebi üzerine 29,9 milyar dolar altın ithal etti. Yenilmez, içilmez. Aktif Kaynak kullanımı Hayır Enflasyona karşı bir savunma aracı olarak görülüyordu.

‘ENFLASYON DÜŞÜK OLMALI’

“Bizim enflasyonla mücadele programımız basit” diyen Şimşek, şöyle devam etti: “Fed nasıl enflasyonu düşürdüyse, AB de düşürdüyse, Brezilya ve Meksika da düşürdüyse biz de öyle yapıyoruz. Nakit sıkılaştırması var. Büyüme ile büyüme arasında gerilim yok. ve enflasyondur. Kısa vadelidir, kalıcıdır. Gerilim yoktur. Yüksek büyüme için enflasyonun düşük olması gerekir. Asıl istikrarsız büyüme enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde olur.

Bu program siyasi mülkiyette olan bir programdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bir grup tarafından hazırlandı. Bu program geçici bir coşku değildir.

Mali disiplin neden gereklidir? Fiyat istikrarı için öncelikle bütçe istikrarının ve bütçe açığının makul düzeyde tutulması gerekiyor. Enflasyonla mücadeleyi desteklemek için bütçe açığını sınırlamaya devam edeceğiz.

Deprem hariç, geçen yıl bütçe açığı yüzde 1,7 oldu. Geçen yıl gelişmekte olan ülkelerin bütçe açığının milli gelire oranı ortalama yüzde 5,5 oldu. Türkiye’de bu oran yüzde 1,7’dir. Beyin sarsıntısı süreksiz bir şoktur. Bu şok bizim için bir soluklanma vesilesidir. Ancak bu kalıcı bir şok değil, geçici bir şoktur.

Yapısal dönüşüme kaynak ayırmamız gerekiyor. Dijital ve yeşil dönüşüm demek kolay. Bunlara kaynak ayırmazsanız bunları başarmanız zor olacaktır. Bu nedenle mali disiplin değerlidir. Afet riskini azaltmak için finansal kaynaklara ihtiyaç vardır. Finansmana daha uygun maliyetlerle ulaşmanın ve daha yüksek kredi notuna ulaşmanın ön koşullarından biri de mali disiplindir. Mali disiplinin sağlanması, sürdürülebilir iç borç ve nesiller arası adalet yani faturayı kimin ödeyeceği, istikrar ve adalet açısından önemlidir.

Vergi tabanını genişleteceğiz. Yani şu anda vergilerin düzgün toplanamadığı alanlarda çaba göstereceğiz. Şu anda çok fazla çalışma yapılıyor. Bütçe açığının artmasının başlıca nedeni depremdir. 2024 yılında açığı OVP’de öngördüğümüzün altında bir açıkla kapatmak için muhtemelen elimizden geleni yapacağız. “2025 ve 2026’da toplam açığı yüzde 3’ün altına indirmeyi planlıyoruz.”

derinkuyu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu