Sosyal Medyada Ortaya Çıkan “Down Sendromlu Hayvanlar” Hakkında Bilmediğiniz Gerçekler
Google’a “Down Sendromlu Hayvanlar” Yazarsanız kedilerden ayılara kadar pek çok farklı türde hayvan görseli göreceksiniz. Hatta bazılarının Instagram hesapları ve binlerce takipçisi bile var!
Nasıl olur da insanların kromozomlarıyla ilgili bir hastalık ortaya çıkar? Bizden farklı ilaç türlerine sahip hayvanlar da görülebilir mi? Yoksa öyle mi düşünüyoruz?
Öncelikle Down sendromunun kısaca üzerinden geçelim.
Kromozomlarımız vücudumuzdaki en küçük gen paketleridir. Hamilelik sırasında ve doğum sonrasında gelişen bebeğin vücudunun nasıl şekilleneceğini ve çalışacağını belirler. tipik bir insandaKromozom sayısı 46’dır ancak Down sendromlularda durum bu noktada değişmektedir.
Down sendromlu bebekler “kromozom 21” adı verilen fazladan bir kromozomla doğarlar. Bu ekstra kromozom insanların beyin ve vücut gelişimini etkiler. davranış ve zihinsel yeteneklerAynı zamanda olumsuz yönde de değişir.
Sosyal medyada “Down sendromlu hayvanlar” olarak yer alan hayvanlardan bazıları şöyle:
Kedi
Beyaz kaplan
Ayı
Köpek
Koala
Gelelim asıl konumuza. Down sendromu gerçekten hayvanlarda mümkün mü?
Down sendromlu hayvanlar birbirine çok benziyor fiziksel ve gelişimsel anormalliklerBuna sahip olabilirler ancak insanlarla tamamen aynı genetik bozukluğa sahip olamazlar.
Bir hayvanın 21. kromozomu varsa bu onun anlamına gelir. Bir insanla tamamen aynı sendromu gösterir. Anlamına gelmez. Aslında pek çok hayvanın 21. kromozomu bile yok! Örneğin kedilerin yalnızca 19 kromozomu vardır.
İnsanlara en çok benzeyen hayvanlarla başlayalım.
Maymunlarda 24 çift kromozom bulunur ve bunların 22. kromozomu, insandaki 21. kromozoma çok benzer. Fazladan 22. kromozoma sahip maymunlarda da Down sendromu benzeri belirtiler gelişir, ancak bilim insanları bu durumu hâlâ “Down sendromu” olarak adlandırmıyor. “Down sendromuna benzer” Söylenebilir. Kısacası işlevler benzer ancak yapı olarak farklıdır.
Bazı hayvanlarda ise durum çok farklıdır.
Kromozomlarından bağımsız olarak Down sendromuna sahip olduğu görülen bazı hayvanlarda, nesiller arası akraba evliliğifaktörler rol oynayabilir.
Örneğin yukarıda gördüğümüz Kenny isimli beyaz kaplan ne yazık ki onu istismar eden bir yetiştiricinin elindeydi. Yetiştirici; kaplanlar, etik olmayan bir şekilde Sürekli çiftleşiyordu ve bunun akraba çiftleşmesi olduğunu tahmin edebilirsiniz. Dış görünüşü nedeniyle onu görenler onun Down sendromlu olduğunu düşündü.
Türkiye’nin “Down sendromlu kedisi” Otto da tüm dünyada konuşuldu.
Başlangıçta kedilerin 19 kromozoma sahip olduğunu söylemiştik. Otto’nun Down sendromlu olma ihtimalinden bahsetmemize bile gerek yok ama anormal yüz özellikleri Hiçbir zaman net bir şekilde açıklanmadı. İddialar bunun genetik mutasyon veya hormon eksikliğinden kaynaklandığı yönünde.
Son zamanlarda sosyal medyada “Down sendromu” etiketiyle gündem olan kedi hakkında sizleri biraz rahatsız edeceğiz ancak daha sonra kedi hakkında atılan tweetleri okuduğunuzda sevinciniz geri dönecek.
Söz konusu British Shorthair kedisi, zaten “göze hitap edecek” şekilde genetiği değiştirilmiş bir kedidir ve ne yazık ki, cins hayvanların alışılmadık genetiği nedeniyle biz bunu fark etmesek de. Her zaman fiziksel olarak acı çekerler.
Aynı cins hayvanları yetiştirdiğimizde bu tür hayvanlarla karşılaşırız. genetik mutasyonlardışarı çıkabilir. “Üremeyin, sokaktan sahiplenin!”Sloganımızı söyledikten sonra tweete gelen tepkilere dönelim:
https://twitter.com/twitter/status/https://twitter.com/enaz6karakter/status/1699037503183847837